διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μεγάλη προσοχή από πολύ κόσμο και όχι άδικα.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκεί η επιδημία της παχυσαρκίας στην δημόσια υγεία, χρειάζονται νέες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο του βάρους. Μια τέτοια προσέγγιση για την βελτίωση βάρους αλλά και του μεταβολικών νοσημάτων είναι και η διαλλείπουσα νηστεία.

Η νηστεία γενικά είναι μια παράδοση σε πάρα πολλούς πολιτισμούς και για λόγους που σχετίζονται με τον πολιτισμό ή την θρησκεία. Μάλιστα, έχει υιοθετηθεί ως μέθοδος καταπολέμησης ασθενειών σε πολλές περιπτώσεις.

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Παρότι ακούγεται κάπως δυσνόητο, το μοντέλο διαλείπουσας νηστείας είναι απλό.

Στην ουσία, ασχολείται με την ώρα που καταναλώνεται μια τροφή, και όχι με το ποιά είναι. Τα βασικά της είδη είναι η νηστεία εναλλασόμενων ημερών, η διαλειμματική ολοήμερης νηστείας και αυτό της χρονικά περιορισμένης σίτισης.

Είδη διαλειμματικής νηστείας

Μέθοδος Eat stop eat

Σε αυτόν τον τύπο διαλείπουσας νηστείας, έχουμε εναλλαγή στις ημέρες νηστείας και στις ημέρες κατανάλωσης τροφής.

Δύο ημέρες τρώμε κανονικά και μία νηστεύουμε. Δηλαδή, οι ημέρες κανονικής διατροφής εναλλάσσονται με δύο (μη διαδοχικές ) ημέρες νηστείας.

Διαλειμματική 5:2

Μέσα στην εβδομάδα έχουμε κανονική διατροφή τις πέντε ημέρες και τις δύο ημέρες (που μπορεί να είναι διαδοχικές) μείωση των θερμίδων κατά 70-75%.

Διαλειμματική 16:8

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή και περισσότερο μελετημένη μέθοδο. Συνίσταται στον περιορισμό του χρονικού διαστήματος πρόσληψης τροφής, μεταξύ 6 και 10 ωρών την ημέρα, και νηστείας για τις υπόλοιπες 14 και 18 ώρες.

Οφέλη διαλειμματικής νηστείας

Η διαλλειματικη νηστεία πρέπει να επιλέγεται από άτομα που έχουν ανθυγιεινή αύξηση βάρους, χρησιμοποιώντας τυπικά πρότυπα διατροφής. 

Αυτά τα προγράμματα διατροφής έχουν ευνοϊκές μεταβολικές επιδράσεις ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό λιπαρών οξέων σε κετόνες. Το διατροφικό αυτό σχήμα συνολικά οδηγεί σε μείωση του βάρους και έχει συνδεθεί με βελτίωση της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της οσον αφορά την παχυσαρκία οφείλονται στην προτιμώμενη πηγή καύσιμου που είναι η γλυκόζη. Επίσης, εχει αποδεδειχθεί ότι η διαλλειματικη νηστεία μειώνει το λίπος, ιδιαίτερα το σπλαχνικό και το λίπος του κορμού, λογω των θερμιδικών ελλειμμάτων.

Λογω αυτών των αποτελεσμάτων οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση στα επίπεδα της λεπτίνης (ορμόνη παχυσαρκίας), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο έλεγχος της όρεξης. Επίσης, η αλλαγή του μεταβολισμού μέσω της διαλλειματικης νηστείας έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια υγείας και μακροζωίας.

Βέβαια, το κατά πόσον μια τέτοια διατροφική προσαρμογή είναι εφικτή στην καθημερινή πράξη παραμένει ένα ερώτημα. Ένα επιχείρημα υπέρ της διαλλειματικης νηστείας είναι ότι μπορεί να είναι πιο προσαρμόσιμη σε σύγκριση με άλλες περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές όπως η κετογονική δίαιτα, η vegetarianδιατροφή ή ο θερμιδικός περιορισμός. 

Περιορισμοί

Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που δεν πρέπει να υιοθετήσουν το μοντέλο του fasting για διάφορους λόγους.

Ο λόγος είναι τόσο η μή επαρκής σίτηση τις ημέρες της νηστείας και κατά συνέπεις η μή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όσο και τα κύρια αρνητικά συμπτώματα που είναι η ζάλη, η υπογλυκαιμία και το αίσθημα αδυναμίας.

Συνεπώς, η διαλειμματική νηστεία δεν πρέπει να υιοθετείται από παιδιά και εφήβους κατά την ανάπτυξη, από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες καθώς από άτομα που έχουν ιστορικό κάποιας Διατροφικής Διαταραχής.

Συνοψίζοντας

Η διαλλειματικη νηστεία έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, την κυτταρική προστασία, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην μετατόπιση των επιπέδων της λεπτινης.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματικη νηστεία έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης και άλλων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Όμως, απαιτούνται περισσότερες μελέτες και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ως μόνιμης προσέγγισης του τρόπου ζωής.

Επιστημονική υποστήριξη για διαλειμματική νηστεία

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το fasting καθώς και για το αν είναι το κατάλληλο διατροφικό μοντέλο για εσάς;

Είμαστε εδώ για εσάς! Έχουμε τις γνώσεις που απαιτούνται για να σας υποστηρίξουμε και είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:

                                                                                      

Περισσότερα άρθρα