διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές και η θεραπεία τους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Οι Διατροφικές Διαταραχές ή αλλιώς διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ψυχικά νοσήματα η συχνότητα των οποίων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι διαταραχές αυτές συνήθως εμφανίζονται νωρίς στη ζωή του ατόμου κυρίως κατά την εφηβεία. Μπορούν όμως να αρχίσουν και κατά την πρώιμη ενήλική ζωή. Παρατηρούνται συχνότερα σε κορίτσια, αλλά μπορεί να παρουσιασθούν και σε αγόρια.

Οι βασικές Διατροφικές Διαταραχές

Η Ψυχογενής Νευρική Ανορεξία και η Ψυχογενής Νευρική Βουλιμία ανήκουν στο πλαίσιο των Διατροφικών Διαταραχών όπου το άτομο εκδηλώνει υπερβολική ενασχόληση με το βάρος του και έντονο φόβο μην παχύνει.

Συχνά μάλιστα, αξιολογεί τον εαυτό του και την αξία του, βάσει της εικόνας του σώματός του. Στα πλαίσια αυτά, το άτομο υιοθετεί μια σειρά από συμπεριφορές με σκοπό να ελέγξει την κατανάλωση του φαγητού του και το βάρος του.

Ενώ οι δύο αυτές παθήσεις έχουν διαφορετικό χαρακτηριστικά και κριτήρια που τις ξεχωρίζουν, αποτελούν τους δύο πόλους ενός κοινού φάσματος. Συχνά συναντούμε περιπτώσεις ανθρώπων που μεταπηδούν από την Ανορεξία στην Βουλιμία. Σε κάποιες περιπτώσεις αν και λιγότερο συχνά, συμβαίνει το αντίθετο.

Νευρική Ανορεξία, η σοβαρότερη από τις Διατροφικές Διαταραχές

Στην Ψυχογενή Νευρική Ανορεξία το βάρος του ατόμου είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Λόγω αυτού του παράγοντα, στις γυναίκες παρατηρείται αμηνόρροια και πιο συγκεκριμένα απουσία τουλάχιστον 3 διαδοχικών κύκλων. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής.

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από σκόπιμη απώλεια βάρους, συμβαίνει δηλαδή με τη θέληση του ίδιου του ατόμου. Το άτομο αρνείται να διατηρήσει το σωματικό του βάρος στο κατώτερο ή πάνω από το κατώτερο όριο που αντιστοιχεί στην ηλικία και στο ύψος του.

Συνήθως παρατηρείται υποθρεψία και διαταραχές της λειτουργίας του οργανισμού.

Νευρική Βουλιμία

Στην Ψυχογενή Νευρική Βουλιμία το βάρος του ατόμου είναι συνήθως κανονικό.

Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτήν την περίπτωση είναι η κατανάλωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλης ποσότητας φαγητού. Παρατηρείται αίσθημα έλλειψης ελέγχου στην κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Δηλαδή, το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει τί και πόσο τρώει.

Στην συνέχεια, ο πάσχων από Βουλιμία βιώνει αισθήματα ενοχής και δυσφορίας. Λαμβάνει μέτρα αντιστάθμισης (π.χ προκλητός εμετός, χρήση καθαρτικών και διουρητικών χαπιών ή και εντατική γυμναστική) που αποσκοπούν στην αποφυγή της αύξησης του βάρους.

Παρατηρείται επίσης μυστικοπαθής συμπεριφορά και απομάκρυνση από τον περίγυρο. Συχνά, λόγω των ενοχών το άτομο μπορεί να περάσει σε περιόδους αυστηρής δίαιτας όπου μειώνει αισθητά την προσλαμβανόμενη τροφή. Κατά συνέπεια, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διατηρεί το πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι Διατροφικές Διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχολογικές παθήσεις επίσημα αναγνωρισμένες από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η θεραπεία τους απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας και η βάση της θεραπευτικής ομάδας πρέπει να είναι ένας έμπειρος Διαιτολόγος Διατροφολόγος.

Επίσης, είναι σημαντικό για το άτομο να αναζητήσει θεραπεία όσο το δυνατό συντομότερα, ειδικά στην περίπτωση της Ανορεξίας. Οι παθήσεις αυτές έχουν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη και θεραπεία.

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί μια Διατροφική Διαταραχή, τόσο καλύτερη θα είναι και η έκβαση της θεραπείας. Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει Ψυχολογικές θεραπείες που  μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το διαταραγμένο τρόπο διατροφής.

Η διατροφική επιμόρφωση είναι ο πυλώνας της θεραπείας. Το άτομο πρέπει να επανεκπαιδευθεί και να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες ενώ μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό λόγω της έλλειψης τροφής. Επίσης, μπορεί να γίνει χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για τη μείωση των αισθημάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

Η οικογένεια και οι φίλοι των ατόμων που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές συχνά μπορεί να αισθάνονται σύγχυση και ψυχική ένταση. Η υποστήριξη καθώς και η επιμόρφωση και η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών διαταραχών από τους οικείους του ασθενή, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του θεραπευτικού πλάνου.

Υποστήριξη στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών

Εάν εντοπίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα στη δική σας διατροφική συμπεριφορά ή εάν γνωρίζετε κάποιο άτομο που φαίνεται να πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, χρειάζεται να απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε κάποιον ειδικό.

Είμαι Διαιτολόγος στον Βόλο με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να σας υποστηρίξω. Παρέχω τις υπηρεσίες μου δια ζώσης ή διαδικτυακά και μπορούμε να συνεργαστούμε όπου και αν βρίσκεστε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω:

Περισσότερα άρθρα