ταμπουλέ σαλάτα

Ταμπουλέ το θρεπτικό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το ταμπουλέ είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό πιάτο με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό που συναντάται κυρίως στην Μεσόγειο.

Συνήθως, καταναλώνεται την εποχή του καλοκαιριού και αυτό γιατί είναι μια δροσερή και ελαφριά επιλογή. Μπορείτε όμως να το ετοιμάσετε οποιαδήποτε εποχή για ορεκτικό πιάτο ή σαλάτα σε τραπέζι με φίλους αλλά και ως ενδιάμεσο γεύμα.

Επίσης, το ταμπουλέ έχει ελάχιστες θερμίδες οπότε εκτός από θρεπτικός δυναμίτης είναι και εξαιρετική λύση για όσους βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πλιγούρι, η βάση που έχει ο ταμπουλές

Το πλιγούρι είναι ένας σπόρος που πλέον θεωρείται υπερτροφή.

Ανήκει στα δημητριακά και μπορείτε να το συναντήσετε με πολλά διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την περιοχή. Η βάση του πλιγουριού είναι το σκληρό σιτάρι και είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την λειτουργία του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, είναι τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να νιώσουμε κορεσμό αλλά και επιδρούν πολύ θετικά στην υγεία του εντέρου. Ακόμη, έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικές ίνες λειτουργούν προληπτικά για πολλές σοβαρές ασθένειες.

Αναφορικά με τις βιταμίνες, το πλιγούρι περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β η έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους αλλά και αίσθημα κόπωσης ή ατονίας. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες, ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Στην αγορά κυκλογορούν διάφορα είδη πλιγουριού. Συνήθως όμως, στο ταμπουλέ χρησιμοποιείται το ψιλό αν και αυτό δεν είναι κανόνας. Πειστήκατε να το φτιάξετε; Ώρα να δούμε πώς!

Υλικά που θα χρειαστείτε για σαλάτα ταμπουλέ 4-6 ατόμων

  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 3 κούπες ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • ½ κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 λεμόνια (τον χυμό τους), αλάτι, πιπέρι

Πώς να φτιάξετε το ταμπουλέ

Βάζετε το πλιγούρι να μουλιάσει σε κρύο νερό για 1 – 1 ½ ώρα.

Το στραγγίζετε, το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και το αναμειγνύετε με το χυμό 3 λεμονιών, το ελαιόλαδο και με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 3–4 ώρες και στην συνέχεια προσθέτετε τον χυμό των υπόλοιπων λεμονιών.

Καλή απόλαυση!

Δείτε και άλλες συνταγές

Σας άρεσε η συνταγή για το ριζότο με λαχανικά; Χαίρομαι!

Στην ενότητα Συνταγές μπορείτε να βρείτε και άλλες προτάσεις που θα σας θρέψουν και θα σας δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε! Καλή ανάγνωση!

Περισσότερα άρθρα