βασικός μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολισμός και η σπουδαιότητα του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο βασικός μεταβολισμός (Basal Metabolic Rate) είναι ένα αριθμητικό μέτρο της ενεργειακής δαπάνης (κατανάλωσης ενέργειας) που καταβάλλει κάθε ημέρα το ανθρώπινο σώμα.

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να συντηρήσει τις βασικές ζωτικές λειτουργίες του, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η πέψη και η μυϊκή λειτουργία. Μελέτες εκτιμούν ότι ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 60-75% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός ατόμου.

Στην πράξη, ο βασικός μεταβολισμός ισούται με την ενέργεια σε θερμίδες που θα δαπανούσε ένα άτομο, εάν καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας ήταν κατακεκλιμμένο, ξύπνιο και σε ηρεμία .

Πώς μετριέται ο βασικός μεταβολισμός

Ο ακριβέστερος τρόπος στην μέτρηση βασικού μεταβολισμόυ είναι η άμεση θερμιδομετρία.

Η μέθοδος αυτή όπως απαιτεί ακριβά μηχανήματα που μετράνε την θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα στο 24ώρο και χρησιμοποιείται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς και όχι στην καθημερινή πράξη. Από την άλλη, ο συνηθέστερος τρόπος υπολογισμού του βασικού μεταβολισμού είναι οι ειδικές εξισώσεις που λαμβάνουν υπόψιν το βάρος, ύψος και την ηλικία.    

Η καλύτερη όμως μέθοδος μέτρησης του βασικού μεταβολισμού είναι η έμμεση θερμιδομετρία. Στην συγκεκριμένο μέθοδο, με ειδικό μηχάνημα ανάλυσης αερίων, γίνεται μέτρηση των καύσεων του σώματος, δίνοντας ένα πολύ ακριβέστερο αποτέλεσμα για τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου.

Από τι επηρεάζεται ο βασικός μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω.

Μέγεθος και σύσταση σώματος

Άτομα με μεγάλη σωματοδομή και περισσότερους μυς, έχουν υψηλότερο BMR μιας και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια σε σχέση με κάποιον που έχει περισσότερο λίπος.

Ηλικία

Είναι δεδομένο ότι όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μειώνεται.

Φύλο

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια άρα έχουν και υψηλότερο μεταβολισμό σε σχέση με τις γυναίκες.

Ψυχολογία

Και όμως, η ψυχολογία παίζει ρόλο. Το μακροχόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη και μειωμένη καύση λίπους.

Ορμόνες

Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Τυχόν λοιπόν διαταραχές (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός), μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός.

Φυσική Δραστηριότητα

Οποιαδήποτε μορφής άσκησης απαιτεί την κατανάλωση ενέργειας, συνεπώς αυξάνει τον μεταβολισμό.

Μπορεί να αυξηθεί ο βασικός μεταβολισμός;

Εάν αυξηθεί ο μυϊκός ιστός, παράλληλα θα αυξηθεί και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός. Αυτό μπορεί κάποιος να το πετύχει με την συστηματική γυμναστική, οπότε προτείνεται τόσο η αεροβική άσκηση όσο και οι ασκήσεις με βάρη.

Σε σχέση με την διατροφή, δεν συνιστούνται καθόλου οι αυστηρές δίαιτες μιας και ο μεταβολισμός επηρεάζεται αρνητικά σε περιόδους στέρησης τροφής. Φυσικά, προτείτονται τα μικρά και συχνά γεύματα και η επαρκής ενυδάτωση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την καύση λίπους. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 3-10%.

Μέτρηση μεταβολισμού στο Διαιτολογικό γραφείο Μαρίας Μήκα

Το Διαιτολογικό γραφείο Μαρίας Μήκα διαθέτει τον σύγχρονο εξοπλισμό μέτρησης βασικού μεταβολισμού Cosmed Fitmate ο οποίος λειτουργεί με την μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας.

Η μέτρηση είναι απλή, ανώδυνη και πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά. Τα αποτελέσματα της είναι σημαντικά και χρησιμοποιούνται ως βάση για τον σχεδιασμό μιας εξειδικευμένης διατροφής προσαρμοσμένης στις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

μέτρηση βασικού μεταβολισμού

Προγραμματίστε την μέτρηση του βασικού μεταβολισμού σας

Θέλετε να κάνετε μια μέτρηση βασικού μεταβολισμού και να δείτε την ενεργειακή δαπάνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας;

Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε και μπορείτε να επικοινωνήσετε με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:

Περισσότερα άρθρα