λιπομέτρηση

Η Λιπομέτρηση και η σπουδαιότητα της

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η Λιπομέτρηση  αποτελεί μία επιστημονική μέθοδο ακριβείας η οποία μας δείχνει τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το σώμα μας.

Πιο συγκεκριμένα, μας δίνει δεδομένα για το ποσοστό λίπους, υγρών,  μυϊκής μάζας, οστικής μάζας και κατακράτησης υγρών. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε Διατροφολόγο μιας και σε κάθε πρόγραμμα διατροφής που στοχεύει σε απώλεια βάρους, η επιδίωξη πρέπει να είναι να μειωθεί η λιπώδης και όχι η μυϊκή μάζα.

Η Λιπομέτρηση συνεπώς, αποτελεί το πρώτο βήμα πριν από τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.

Πώς γίνεται μια Λιπομέτρηση

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει μια λιπομέτρηση.

Κάποιοι αφορούν πιο παραδοσιακά όργανα μετρήσεως και κάποιοι περιλαμβάνουν εξειδικευμένο τεχνολογικά εξοπλισμό. Οι συνηθέστεροι αναφέρονται ακολούθως, με αυτόν της Βιοηλεκτρικής αντίστασης να είναι ο πιο διαδεδομένος.

Δερματοπτυχόμετρο (λιπομέτρηση με τσιμπίδα)

Ο ειδικός που πραγματοποιεί την μέτρηση χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο που ονομάζετε δερματοπτυχόμετρο.

Στη συνέχεια, μετρά το πάχος του δέρματος σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Συνήθως οι μετρήσεις δερματοπτυχών περιλαμβάνουν το στήθος, τα χέρια, τους κοιλιακούς και τους μηρούς.  

Λιπομέτρηση με Βιοηλεκτρική αντίσταση

Οι ζυγαριές-λιπομετρητές βιοηλεκτρικής αντίστασης συναντώνται σε διάφορους τύπους και οι πιο απλοί διαθέτουν ηλεκτρόδια τα οποία συνδέονται στο πόδι του ατόμου που κάνει την μέτρηση.

Αντίθετα, οι πιο σύνθετοι διαθέτουν χειρολαβές τις οποίες πρέπει να πιάσει ο χρήστης και είναι αυτές που πραγματοποιούν την τμηματική ανάλυση. Μετράνε δηλαδή, το ποσοστό λίπους αλλά και άλλους δείκτες σε κάθε άκρο του σώματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, η λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση λειτουργεί μέσω επαγωγής μικρής έντασης ρεύματος σε ολόκληρο το σώμα.

Υδροστατική ζύγιση

Η Λιπομέτρηση με υδροστατική ζύγιση, συγκρίνει το κανονικό σωματικό βάρος ενός ατόμου έξω από το νερό με το σωματικό του βάρος ενώ είναι πλήρως βυθισμένο.  

DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry)

Η μέθοδος DEXA πραγματοποιείται με ακτίνες X.

Στην ουσία, η μέτρηση γίνεται με μέτρηση της απορρόφησης των ακτίνων από το σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνονται μετρήσεις για την οστική πυκνότητα, την λιπώδη αλλά και την άλιπη μάζα σώματος.  

3D Body Scan

Πρόκειται για πλατφόρμα σάρωσης τρισδιάστατης απεικόνισης που παρέχει ανάλυση της στάσης και σύστασης του σώματος, του συνολικού βάρους, καθώς και αξιολογήσεις ισορροπίας.

Μέσα από μια σάρωση μόλις 35 δευτερολέπτων, η συγκεκριμένη λιπομέτρηση πραγματοποιεί εκατοντάδες μετρήσεις (αρθρώσεις, περιφέρειες, όγκους, επιφάνειες, περιγράμματα κ.ά.) και δίνει πρόσβαση σε σαρώσεις για σύγκριση δεδομένων και εξέλιξης στον χρόνο.

Λιπομέτρηση ADP (Air-Displacement Plethysmography)

Η μέθοδος της πληθυσμογραφίας μετατόπισης αέρα μοιάζει  με την υποβρύχια ζύγιση. Οι εξεταζόμενοι κάθονται σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται BOD Pod και υπολογίζεται η ποσότητα αέρα που εκτοπίστηκε από το εσωτερικό του BOD Pod από το σώμα του ατόμου.

Πρακτικά, σε ένα Διαιτολογικό γραφείο, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής πολλών από τις παραπάνω μεθόδους που αναφέρθηκαν, χρησιμοποιείται η μέθοδος βιοηλεκτρικής εμπέδησης ή η μέτρηση των δερματικών πτυχών.

Γενικές προΰποθέσεις πριν την λιπομέτρηση

Άνεξάρτητα από την μέθοδο μέτρησης και σε κάθε περίπτωση, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να πληρεί μια σειρά από προϋποθέσεις πριν την λιπομέτρηση και συγκεκριμένα θα πρέπει να μην έχει:

  • καταναλώσει φαγητό, υγρά και καφεΐνη 3-4 ώρες πριν την μέτρηση
  • καταναλώσει αλκοόλ 24 ώρες πριν την μέτρηση
  • κάνει άσκηση, 12 ώρες πριν την λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση δεν πραγματοποιείται σε εγκυμονούσες και σε άτομα που φέρουν βηματοδότη στην καρδιά τους ή άλλα μεταλλικά εμφυτεύματα στο σώμα τους. Η χρήση διουρητικών και η έμμηνος ρήση επίσης επηρεάζουν την ακρίβεια της μέτρησης.

Ανάλυση σύστασης σώματος ακριβείας στο Διαιτολογικό γραφείο Μαρίας Μήκα

Η διαδικασία μέτρησης για Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος, με την μέθοδο βιοηλεκτρικής εμπέδησης, είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο, χρησιμοποιούμε την μέθοδο της Βιοηλεκτρικής αντίστασης με τον υψηλής ακρίβειας λιπομετρητή ΤANITA MC-980 . Η Πoλυσυχνοτική Συσκευή Τμηματικής Ανάλυσης Σύστασης Σώματος TANITA MC-980, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που παρέχει ολοκληρωμένη ανάλυση σωματικής σύνθεσης για εξατομικευμένη διάγνωση και παροχή λεπτομερών πληροφοριών.

λιπομέτρηση ακριβείας

Η διαδικασία κρατά λιγότερο από 1 λεπτό. Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στον λιπομετρητή με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές. Ένα ρεύμα χαμηλής έντασης διαπερνά για λιγα δευτερόλεπτα το σώμα του εξεταζόμενου μέσω των διαφορετικών ηλεκτροδίων και τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη του λιπομετρητή αλλά και εκτυπώνονται ή αποστέλονται ηλεκτρονικά.

Εκτός από τους συνήθεις δείκτες (Ποσοστό λίπου, μυικής μάζας κλπ σε κάθε άκρο, σπλαχνικό λιπος κ.α.), η λιπομέτρηση με την TANITA MC-980 μας προσφέρει τον υπολογισμό του Δείκτη Σαρκοπενίας.

Προγραμματίστε την λιπομέτρηση σας

Θέλετε να κάνετε μια λιπομέτρηση ακριβείας και να δείτε την αναλυτική σύσταση του σώματος σας;

Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε και μπορείτε να επικοινωνήσετε με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:

Περισσότερα άρθρα